Wolne rodniki – dlaczego szkodzą skórze?

utworzone przez | mar 26, 2019 | Codzienna pielęgnacja | 0 komentarzy

O wolnych rodnikach mówi się bardzo dużo – szczególnie w kontekście starzenia się skóry, kremów przeciwzmarszczkowych i kuracji odmładzających. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy, czym one właściwie są. Skąd się biorą i dlaczego tak destrukcyjnie wpływają na nasz organizm?

Czym są wolne rodniki?

Najprościej mówiąc, wolne rodniki to po prostu uszkodzone cząsteczki tlenu. W każdym atomie tlenu liczba elektronów na ostatniej orbicie powinna być parzysta. Bywa jednak, że z jakiegoś powodu dojdzie do uszkodzenia i jednego elektronu zaczyna brakować. W takiej sytuacji atom staje się niestabilny i zaczyna robić wszystko, by go uzupełnić. W ten sposób dociera do innego, prawidłowo zbudowanego atomu i odbiera mu jeden elektron, sprawiając, że teraz on z kolei staje się wolnym rodnikiem i wyrusza na podobne łowy. Jeśli takie wolne rodniki znajdą się w naszej skórze, zaczynają siać w niej spustoszenie. Mogą niszczyć komórki, a także uszkadzać kolagen i elastynę, co w konsekwencji powoduje przyspieszenie procesu starzenia się skóry.

White Agafia Aktywne Odmładzanie Serum do Twarzy / 15,89 zł

Czy wolne rodniki zawsze są złe?

Wolne rodniki nie są jednak wyłącznie przeszkodą. Ich rolą jest między innymi walka z chorobami – kiedy natrafiają w organizmie na wirus, atakują go, odbierając mu potrzebny elektron, i tym samym go unieszkodliwiają. Jednak problemem stają się, gdy ich liczba w organizmie zaczyna gwałtownie rosnąć. Wtedy zaczynają one powodować nie tylko starzenie się skóry, ale również poważne choroby – między innymi miażdżycę oraz nowotwory.

Skąd wolne rodniki w naszym organizmie?

Wolne rodniki mogą pojawiać się w naszym organizmie z wielu powodów. Do najczęściej wymienianych należy oddychanie zanieczyszczonym powietrzem, nadmierne wystawianie się na działanie promieni słonecznych, bardzo silny, długotrwały stres, palenie papierosów, picie alkoholu czy jedzenie grillowanych i smażonych potraw.

Dr. Konopka’s Przeciwzmarszczkowy Krem do Twarzy 50ml / 14,90 zł

Jak walczyć z wolnymi rodnikami?

Zgubne działanie wolnych rodników powstrzymują związki chemiczne zwane antyoksydantami albo inaczej przeciwutleniaczami. Możemy dostarczać ich organizmowi zarówno od wewnątrz (stosując odpowiednią dietę), jak i od zewnątrz – używając odpowiednich kosmetyków.. Najwięcej antyoksydantów znajdziemy w czerwonych owocach, cytrusach oraz niektórych warzywach (np. pomidorach, kapuście marchewce) oraz w kosmetykach zawierających witaminy C i E, ekstrakt z zielonej herbaty czy koenzym Q10.  

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Mikrodermabrazja – co to takiego?

Mikrodermabrazja to jeden z najpopularniejszych zabiegów, coraz chętniej wybierany przez kobiety. Nic dziwnego, pomaga on bowiem walczyć z różnymi problemami skórnymi i poprawia funkcjonowanie...

Domowe sposoby na łamliwe paznokcie

Mówi się, że dłonie to wizytówka każdej kobiety. Często jednak borykamy się z problemem kruchych, łamliwych i rozdwajających się paznokci, które nie tylko przeszkadzają w wykonaniu perfekcyjnego...

Kwasy owocowe – czy warto je stosować?

Kwasy owocowe nie są nowością w pielęgnacji skóry. Już w starożytności kobiety używały owoców cytrusowych lub wina do pielęgnacji twarzy. Również nasze babcie często stosowały sok z cytryny, który...

Bąbelkowa maseczka – tak czy nie?

Maseczki bąbelkowe, popularne bubble mask, pojawiły się u nas kilka lat temu i od tego czasu wciąż cieszą się niesłabnącą popularnością. Stały się znane głównie dzięki Instagramowi, na którym to...

Subiektywny poradnik: najlepsze balsamy do ust – jaki wybrać?

Piękne usta w soczystym kolorze to wizytówka każdej zadbanej kobiety. Podczas makijażu ust niezbędna okaże się szminka lub błyszczyk, a także konturówka. Czy to wystarczy, by cieszyć się...