Uraczymy Cię owocowo-warzywnymi koktajlami, które kapitalnie smakują i świetnie dbają o urodę. Zastąp nimi niezdrowe przekąski, a już niebawem zauważysz, że czujesz się lepiej i wyglądasz piękniej.
Porzeczkowo-jagodowy duet
Koktajle z owoców, warzyw i przypraw powinny stać się stałymi elementami Twojego menu. Dzięki nim dostarczysz organizmowi niezbędne składniki, a także poprawisz wygląd włosów, skóry i paznokci. Warto przyrządzać je ze świeżych, sezonowych i lokalnych produktów. Ale jeśli nie są już dostępne, można wybrać mrożonki, np. mrożone jagody i czarne porzeczki.
Jagody i czarne porzeczki, które działają odmładzająco i wzmacniająco, można zmiksować tylko z mlekiem roślinnym albo uzupełnić o kilka składników. Proponujemy wzbogacić je:
- migdałami (będącymi źródłem białka i błonnika)
- daktylami (są słodkie, sycące i bogate w witaminy)
- kawałkiem chili (jeśli lubisz ostre przyprawy)
Wszystkie składniki wystarczy umieścić w blenderze i zmiksować. Jeśli koktajl jest za gęsty, można dodać do niego odrobinę mleka i ponownie uruchomić urządzenie.
Buraczek z dodatkami
Równie spektakularne działanie wykazują buraki. Jeśli nie jesteś ich fanką ze względu na specyficzny smak, ta propozycja pozwoli Ci go odczarować. Do przygotowania koktajlu z burakiem w roli głównej potrzebne są:
- burak
- marchewka
- cytryna
- jabłko
Buraka, marchewkę i cytrynę najpierw należy obrać, a następnie pokroić na mniejsze części. Jabłko wystarczy tylko umyć i pokroić. Kawałki trzeba wrzucić do wyciskarki, a po wyciśnięciu dokładnie wymieszać łyżką i odstawić na około pół godziny. Po tym czasie można przelać koktajl do szklanki i od razu wypić.
Marchewka, szpinak i chia
Żeby przyrządzanie koktajli nie okazało się nudne, warto za każdym razem sięgać po różne składniki i bawić się ich liczbą. W trakcie tygodnia postaraj się więc przyrządzać odmienne koktajle, a więc różniące się np. kolorem. Napoje jagodowe czy buraczane możesz wypijać naprzemiennie z sokiem z marchewki, szpinaku i nasion chia albo poszukać inspiracji we własnych źródłach.
Do przygotowania wspomnianego soku potrzebne będą:
- szpinak baby
- marchewki
- cytryny
- cynamon
- nasiona chia
- jabłko
- olej lniany
Marchewki i cytryny należy obrać oraz pokroić, a jabłko umyć i pokroić. Pokrojone warzywa i owoce trzeba wrzucić do sokowirówki i dodać szpinak, cynamon oraz olej. Całość warto wymieszać łyżką, a dla zapewniania sobie uczucia sytości – dorzucić trochę nasion chia.
0 komentarzy