Wolne rodniki – dlaczego szkodzą skórze?

utworzone przez | mar 26, 2019 | Codzienna pielęgnacja | 0 komentarzy

O wolnych rodnikach mówi się bardzo dużo – szczególnie w kontekście starzenia się skóry, kremów przeciwzmarszczkowych i kuracji odmładzających. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy, czym one właściwie są. Skąd się biorą i dlaczego tak destrukcyjnie wpływają na nasz organizm?

Czym są wolne rodniki?

Najprościej mówiąc, wolne rodniki to po prostu uszkodzone cząsteczki tlenu. W każdym atomie tlenu liczba elektronów na ostatniej orbicie powinna być parzysta. Bywa jednak, że z jakiegoś powodu dojdzie do uszkodzenia i jednego elektronu zaczyna brakować. W takiej sytuacji atom staje się niestabilny i zaczyna robić wszystko, by go uzupełnić. W ten sposób dociera do innego, prawidłowo zbudowanego atomu i odbiera mu jeden elektron, sprawiając, że teraz on z kolei staje się wolnym rodnikiem i wyrusza na podobne łowy. Jeśli takie wolne rodniki znajdą się w naszej skórze, zaczynają siać w niej spustoszenie. Mogą niszczyć komórki, a także uszkadzać kolagen i elastynę, co w konsekwencji powoduje przyspieszenie procesu starzenia się skóry.

White Agafia Aktywne Odmładzanie Serum do Twarzy / 15,89 zł

Czy wolne rodniki zawsze są złe?

Wolne rodniki nie są jednak wyłącznie przeszkodą. Ich rolą jest między innymi walka z chorobami – kiedy natrafiają w organizmie na wirus, atakują go, odbierając mu potrzebny elektron, i tym samym go unieszkodliwiają. Jednak problemem stają się, gdy ich liczba w organizmie zaczyna gwałtownie rosnąć. Wtedy zaczynają one powodować nie tylko starzenie się skóry, ale również poważne choroby – między innymi miażdżycę oraz nowotwory.

Skąd wolne rodniki w naszym organizmie?

Wolne rodniki mogą pojawiać się w naszym organizmie z wielu powodów. Do najczęściej wymienianych należy oddychanie zanieczyszczonym powietrzem, nadmierne wystawianie się na działanie promieni słonecznych, bardzo silny, długotrwały stres, palenie papierosów, picie alkoholu czy jedzenie grillowanych i smażonych potraw.

Dr. Konopka’s Przeciwzmarszczkowy Krem do Twarzy 50ml / 14,90 zł

Jak walczyć z wolnymi rodnikami?

Zgubne działanie wolnych rodników powstrzymują związki chemiczne zwane antyoksydantami albo inaczej przeciwutleniaczami. Możemy dostarczać ich organizmowi zarówno od wewnątrz (stosując odpowiednią dietę), jak i od zewnątrz – używając odpowiednich kosmetyków.. Najwięcej antyoksydantów znajdziemy w czerwonych owocach, cytrusach oraz niektórych warzywach (np. pomidorach, kapuście marchewce) oraz w kosmetykach zawierających witaminy C i E, ekstrakt z zielonej herbaty czy koenzym Q10.  

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Olejek łopianowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olejek łopianowy jest pozyskiwany z korzenia łopianu większego, czyli gatunku pospolitego na terenie całej Polski. Produkt może być wzbogacany ekstraktami z czerwonej papryki czy skrzypu polnego....

Rada eksperta: który olejek do pielęgnacji ciała wybrać?

Olejki do ciała to kolejna grupa produktów, które są coraz chętniej wybierane ze względu na swoje skuteczne działanie. Olejki mają na celu zniwelować zmarszczki oraz hamować proces starzenia się....

Czy kwas azelainowy pomaga tylko na trądzik?

Kwas azelainowy znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Pomaga  w regulacji pracy gruczołów łojowych i odblokowuje ich ujścia. Dlatego większość osób kojarzy go z walką...

Masło do ciała a balsam. Jakie są różnice?

Wachlarz produktów do pielęgnacji ciała z dnia na dzień staje się coraz szerszy. Obecnie możemy postawić na takie kosmetyki jak balsam, olejek, masło, mleczko, a nawet budyń. Skąd tak różne nazwy...

Sposoby na podrażnienia po goleniu

Są takie problemy, które dotyczą większości kobiet. Jednym z nich są podrażnienia po goleniu w postaci drobnych czerwonych kropeczek. Często powodują one swędzenie i sprawiają, że czujemy się...