Olejek migdałowy – co warto o nim wiedzieć?

utworzone przez | mar 9, 2018 | Codzienna pielęgnacja | 0 komentarzy

Olejek migdałowy słynny jest na całym świecie ze swoich dobroczynnych dla skóry i włosów właściwości. Chętnie sięgano po niego już w starożytności, a dziś jest jednym z najchętniej wybieranych olejów, nie tylko do pielęgnacji skóry kobiet, ale także niemowląt. Jakim właściwościom zawdzięcza swoją popularność? Co warto wiedzieć o olejku migdałowym?

 

Olej migdałowy – jak powstaje?

Olej migdałowy powstaje na skutek wyciskania nasion drzewa migdałowego i tłoczenia ich w temperaturze 30 stopni. Ten, którego używamy w kosmetyce, pochodzi z nasion migdałowca pospolitego i nazywamy go olejkiem ze słodkich migdałów. Ma on jasnożółty kolor, słodkawy smak i bardzo subtelny zapach. Dzięki temu, że wykorzystywany w kosmetyce olej ze słodkich migdałów nie musi przechodzić procesu oczyszczania, zachowuje on większość swoich cennych właściwości i składników.

 

Olejek migdałowy – właściwości

Olejek migdałowy, podobnie jak inne naturalne oleje, ma przede wszystkim właściwości nawilżające. Bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A i E, które są silnymi przeciwutleniaczami i nazywane są przecież witaminami młodości. Ponadto w oleju ze słodkich migdałów znaleźć możemy także witaminę D i B2.

Oprócz witamin warto także wspomnieć, że olej ze słodkich migdałów bogaty jest w proteiny, sole mineralne, magnez, żelazo, mangan, fosfor, sód, potas oraz cynk.

 

fotolia.com, #192606910 | Autor: 279photo

 

Jak działa olej migdałowy?

Dzięki swoim właściwościom olejek migdałowy doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry niemowląt. Ma on działanie zmiękczające naskórek, wzmacnia także jego warstwę lipidową i barierę ochronną skóry.

Olej ten działa odżywczo, usprawnia odnowę naskórka, warto także wspomnieć, że ma działanie rozjaśniające, chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV, jest także naturalnym emolientem. Co więcej działa on też ujędrniająco, opóźnia procesy starzenia i łagodzi podrażnienia.

Właściwości oleju migdałowego sprawiają także, że oprócz pielęgnacji skóry, stosuje się go także do włosów i paznokci. Działa on na nie wzmacniająco, a także zmniejsza ich łamliwość, a także zapobiega rozdwajaniu.

Ponadto warto także zaznaczyć, że olej ze słodkich migdałów należy do tak zwanych suchych olejków – doskonale się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy.

 

fotolia.com, #179229763 | Autor: elizaveta66

 

Olej migdałowy – wykorzystanie w kosmetyce

Olej migdałowy stosowany jest w przemyśle kosmetycznym przede wszystkim do produkcji perfum, mydeł, kremów, balsamów oraz olejków do masażu. Bardzo często znaleźć możemy go także w kosmetykach do pielęgnacji niemowląt.

Olej ze słodkich migdałów doskonale sprawdza się w peelingach, na przykład tych domowych, może być także stosowany do demakijażu, a dzięki swoim rozjaśniającym właściwościom można z niego przygotować domową maseczkę na cienie pod oczami. Kilka kropel oleju migdałowego może także zastąpić krem do rąk lub do stóp.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przegląd ciasteczkowych kosmetyków do pielęgnacji ciała

Czy może być coś przyjemniejszego niż gorąca kąpiel w towarzystwie zapachu ciasteczek? Zapoznaj się z naszym przeglądem kosmetyków do pielęgnacji ciała o tym boskim aromacie. Znajdź idealne produkty...

Serum, ampułka, esencja, booster – czym się różnią?

Jeszcze nie tak dawno temu do pielęgnacji cery wystarczał nam krem na dzień i na noc. Wraz ze wzrostem popularności azjatyckich kosmetyków na sklepowych półkach i w drogeriach internetowych zaczęły...

Jak dbać o skórę podczas upałów? 

Upały oraz słoneczne, wakacyjne dni mogą być dużym wyzwaniem w pielęgnacji skóry. Bardzo często jesteśmy zmuszeni wprowadzić w tym okresie spore zmiany, ponieważ wiele kosmetyków w trakcie pory...

Krem a serum do twarzy – czym się różnią?

Krem i serum - oba te kosmetyki mają dobroczynny wpływ na cerę, ale czy mogą zastępować siebie nawzajem? Otóż nie, są między nimi istotne różnice, powodujące, że każdy z tych produktów...

Dlaczego filtr UV jest potrzebny nie tylko latem?

Preparaty kosmetyczne zawierające tzw. filtry UV są niekwestionowanymi hitami sprzedażowymi w sezonie wakacyjnym. Co zyskasz, jeśli będziesz stosować tego typu produkty także podczas pozostałych pór...