Kwasy owocowe nie są nowością w pielęgnacji skóry. Już w starożytności kobiety używały owoców cytrusowych lub wina do pielęgnacji twarzy. Również nasze babcie często stosowały sok z cytryny, który pomaga w walce z przebarwieniami i działa rozjaśniająco na skórę. Dlaczego kwasy owocowe stały się tak popularne i jak je stosować?
Jak działają kwasy owocowe?
Kwasy owocowe mają w kosmetyce szerokie zastosowanie. Nic dziwnego, są one bowiem bardzo skuteczne, a jednocześnie bezpieczne dla naszej skóry.
Kwasy owocowe stosowane jako peeling chemiczny mają działanie złuszczające. Sprawiają, że płytkie zmarszczki na naszej skórze zostają wygładzone, przebarwienia stają się jaśniejsze, blizny po trądziku mniej widoczne, a skóra na twarzy staje się bardziej nawilżona i sprężysta. Co więcej, dzięki takiemu zabiegowi, skóra szybciej się regeneruje, a kilka tygodni po zabiegu staje się gładka i rozświetlona.
Dla kogo kwasy owocowe?
Kuracja kwasami owocowymi jest szczególnie polecana osobom, które zmagają się z cerą problematyczną, z pozostałościami po trądziku i przebarwieniami, a także rozszerzonymi porami. Kwasy owocowe świetnie radzą sobie z odblokowywaniem porów i dzięki temu zapobiegają powstawaniu nowych niedoskonałości.
Peelingi chemiczne z kwasami owocowymi świetnie sprawdzają się też przy pielęgnacji cery dojrzałej, bo poprawiają nawilżenie skóry, spłycają zmarszczki i sprawiają, że skóra wygląda na młodszą i bardziej rozświetloną.
Szczególną ostrożność przy stosowaniu kwasów owocowych powinny jednak zachować osoby posiadające cerę wrażliwą, ponieważ te substancje mogą ją dodatkowo podrażnić. W tym wypadku zdecydowanie lepiej stosować kwasy w mniejszym stężeniu lub wybierać preparaty delikatniejsze.
.
Jakie kwasy stosuje się najczęściej?
Do peelingów chemicznych z kwasami owocowymi najczęściej stosuje się cztery rodzaje kwasów: glikolowy, mlekowy, pirogronowy i migdałowy. Dobieramy je w zależności od problemów skórnych.
Kwas mlekowy występuje zazwyczaj w kiszonkach i kwaśnym mleku, a powstaje w wyniku fermentacji cukru i bakterii kwasu mlekowego. Działa on rozjaśniająco na przebarwienia i poprawia nawilżenie skóry.
Kwas glikolowy jest najczęściej stosowanym kwasem, ponieważ najłatwiej przenika w głąb naskórka. Działa złuszczająco, oczyszczająco, odblokowuje pory i pobudza skórę do produkcji kolagenu elastyny.
Kwas migdałowy najlepiej sprawdza się przy pielęgnacji skóry wrażliwej i naczynkowej. Działa także antybakteryjnie i rozjaśniająco.
Jak stosować kwasy owocowe?
Oczywiście zabiegi z kwasami w dużym stężeniu należy wykonywać w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych. Pamiętajmy również, że podczas stosowania kuracji kwasami musimy pamiętać o ochronie przeciwsłonecznej – zawsze stosować krem z wysokim filtrem i unikać wystawiania skóry na słońce. Dlatego też tego typu zabiegi polecane są szczególnie jesienią i zimą.
Kwasy owocowe w niewielki stężeniu – nie większym niż 15% – z zachowaniem szczególnej ostrożności, możemy stosować także w domu. Warto kierować się zaleceniami producenta i zwracać uwagę, czy nie pojawiają się na naszej skórze niepożądane objawy, takie jak swędzenie, zaczerwienienie, pieczenie i podrażnienia. Zawsze unikajmy stosowania kosmetyków z kwasami owocowymi w okolicy oczu i nie stosujmy częściej niż raz dziennie.
0 komentarzy