Drogocenny olej jojoba

utworzone przez | kw. 28, 2020 | Codzienna pielęgnacja | 0 komentarzy

Olej jojoba jest naturalnym kosmetykiem o uniwersalnym działaniu, polecanym do pielęgnacji każdego typu cery i włosów. Stosuje się go zarówno samodzielnie, jak i jako składnik maseczek, kremów czy żeli. Jego cudowne właściwości doceniły już tysiące kobiet na całym świecie. Co jest w nim tak niezwykłego?

Czym jest olej jojoba?

Wbrew nazwie olej jojoba wcale nie jest olejem, lecz płynnym woskiem o lekko żółtawym zabarwieniu. Tworzony jest z krzewu o nazwie Simmondsia Chinensis, który spotykany jest głównie w Ameryce Południowej i Afryce. Szybko się wchłania i jest kosmetykiem na tyle delikatnym, że może być stosowany nawet do pielęgnacji delikatnej skóry dziecka lub do nawilżania u osób z cerą trądzikową.

Face Scrub With Jojoba Microcapsules peeling do twarzy z perełkami jojoba 150ml

Właściwości oleju jojoba

Olej jojoba zawiera duże ilości witamin. Odnajdziemy w nim witaminy A i E, które są naturalnymi antyoksydantami, napinają i wygładzają skórę. Zawiera on także witaminę F, będącą substancją wspomagającą odbudowę warstwy lipidowej naskórka i regenerację skóry. Spotkamy w nim również skwalen o działaniu przeciwzapalnym.

Jak działa olej jojoba?

Ta drogocenna substancja działa na wiele sposobów. Do jej głównych atutów należy to, że reguluje wydzielanie sebum i przywraca skórze równowagę. W przypadku cery suchej dba o nawilżenie i odżywienie, przy cerze tłustej zaś ogranicza produkcję sebum i zapobiega świeceniu się. Łagodzi stany zapalne, dzięki czemu jest nieoceniona w pielęgnacji skóry trądzikowej. Potrafi również zwalczać wolne rodniki i chronić przed utratą kolagenu, stąd jest uważana za sojusznika cery dojrzałej. Olej jojoba można jednak także stosować na włosy i to na całej długości. Wtedy kosmetyk zarówno pomaga ograniczyć przetłuszczanie się włosów i problemy z łupieżem, jak i nawilża same włosy oraz nadaje im piękny, zdrowy blask.

Ten naturalny wosk stosowany jest jako składnik wielu kosmetyków. Możemy spotkać go w odżywkach do włosów, produktach do mycia twarzy, balsamach antycellulitowych, kremach do rąk i stóp, balsamach do ust czy preparatach do paznokci. Z powodzeniem możemy go jednak stosować również w naturalnej formie oraz dodawać do domowych kosmetyków.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czym myć twarz? Najlepsze żele i pianki do delikatnego mysia twarzy

Mycie twarzy to jeden z najważniejszych etapów codziennej pielęgnacji. Tylko dokładne oczyszczenie przyczyni się do uzyskania pięknej, promiennej i zdrowej cery. Jednak często kobiety zapominają o...

Olejek rycynowy – właściwości i zastosowanie

Olejek rycynowy pozyskuje się z rącznika pospolitego. Ma białą lub jasnożółtą barwę i dość gęstą, lepką konsystencję. Cieszy się dużą popularnością wśród miłośniczek naturalnej pielęgnacji. Wszystko...

Co sprzyja przesuszaniu skóry dłoni?

Dlaczego skóra dłoni staje się sucha, podrażniona oraz zaczerwieniona? Na pogorszenie jej kondycji i wyglądu mogą wpływać różnorodne czynniki. Dziś omówimy wyłącznie te zewnętrzne, a więc...

Zmęczona cera – jak przywrócić jej blask?

Problem w postaci zmęczonej, szarej cery może być spowodowany wieloma czynnikami. Takie skutki mają długotrwały stres, chroniczne niewyspanie czy zła dieta, ale przyczyny mogą być też zewnętrzne....

Ślady po antyperspirancie – jak szybko usunąć je z odzieży?

Podczas segregowania prania zauważyłaś, że na kilku bluzkach znajdują się ślady po antyperspirancie? Sprawdź, jak szybko można je usunąć. Zacznij od wykorzystania prostych, domowych sposobów z sodą...