Baking to znana nie od dziś metoda na wykończenie makijażu i rozświetlenie twarzy. Szczególnie spektakularne efekty daje na zdjęciach, dlatego też z upodobaniem stosowana jest przez wizażystów przygotowujących modelki do sesji zdjęciowych. Jeśli Wam również zależy na tym, by dobrze wyglądać na fotografiach – baking zdecydowanie jest tym, czego potrzebujecie.
Na czym polega ta metoda?
Baking w makijażu pojawił się za sprawą… drag queens! Był metodą na to, by zachować idealny wygląd przez cały czas trwania show. Szybko jednak jego potencjał docenili wizażyści gwiazd, dzięki czemu jego popularność zaczęła gwałtownie rosnąć i obiegać cały świat.
Baking polega na rozświetlaniu odpowiednich partii twarzy za pomocą dużych ilości sypkiego, transparentnego pudru. Na żywo efekty tego triku makijażowego nie są spektakularne – gruba warstwa kosmetyków, nawet bardzo umiejętnie nałożona, będzie zawsze robiła wrażenie nieco zbyt ciężkiej i nienaturalnej, w dodatku zaś z całą pewnością postarzy nas nawet o kilka lat. Na zdjęciach jednak makijaż wykonany tą techniką wygląda po prostu fantastycznie. Twarz jest rozświetlona i matowa, co sprawia, że uzyskujemy efekt idealnie gładkiej skóry. Dużą zaletą bakingu jest też to, że znakomicie utrwala cały make-up, co daje pewność, że będzie się on prezentował świetnie nawet, jeśli sesja potrwa kilka godzin.
Czego potrzeba do wykonania bakingu?
Do wykonania bakingu niezbędne są w zasadzie jedynie trzy akcesoria. Podstawowym jest sypki puder transparentny dobrej jakości, który pozwoli na dokładne zmatowienie twarzy. Drugim jest gąbeczka do makijażu – najlepiej taka, jaką zazwyczaj nakłada się na cerę podkład. Oprócz tego będziemy potrzebowały jeszcze tylko dużego, puchatego pędzla i śmiało możemy zacząć działać.
Jak wykonać baking?
Baking wykonuje się, pokrywając odpowiednie partie twarzy sypkim pudrem, który jednak koniecznie musi być transparentny. Kosmetyk ten nakładamy już po użyciu podkładu i wykonaniu konturowania (o tym, jak wykonuje się konturowanie, możecie przeczytać tutaj). Wtedy to należy wysypać na wieczko dużą ilość pudru i delikatnie zwilżyć gąbeczkę do makijażu. Następnie powinniśmy nabrać na nią nieco sypkiej substancji i ostrożnie wklepać ją w obszary, które powinny zostać rozświetlone. Z reguły nakłada się ją na worki pod oczami, brodę, szczyt nosa oraz czoło. Potem należy odczekać kilka minut i omieść twarz dużym pędzelkiem, by pozbyć się nadmiaru kosmetyku.
Uwaga! Baking nie jest polecany osobom, które mają z natury bardzo suchą skórę. Może on powodować dodatkowe przesuszanie i pogarszać jej kondycję, zwłaszcza jeśli wykonujemy go regularnie.
0 komentarzy