Kto z nas nie chce cieszyć się latem złocistą opalenizną? Kiedy nosimy krótkie, powycinane sukienki i spódniczki, bardzo zależy nam, by skóra miała piękny odcień, podkreślający nasze walory. Jednak podczas gdy u niektórych opalenizna pojawia się już po pierwszych słonecznych dniach, inni muszą nad nią trochę popracować. Na szczęście jest kilka trików, dzięki którym możemy znacznie przyspieszyć ten proces.
Zdrowa skóra opala się szybciej
Nie od dziś wiadomo, że skóra, która jest zdrowa, elastyczna i zadbana, opala się szybciej. Aby jednak taka się stała, potrzebna jest regularna pielęgnacja. W jej skład powinno wchodzić przede wszystkim używanie dobrego balsamu nawilżającego. Pomoże to utrzymać odpowiedni poziom wody w naskórku i sprawi, że skóra będzie bardziej podatna na działanie promieni słonecznych. Kosmetyku tego należy używać co najmniej dwa razy dziennie, a jeśli czujemy, że skóra jest szorstka i sucha – nawet częściej. Warto jednak pamiętać, że taki balsam nie może zastąpić preparatu z filtrem. Osoby, które mają skórę podatną na opalanie, powinny zawsze używać kosmetyku z filtrem co najmniej SPF 30, zaś te wrażliwe na słońce – SPF 50. Bezpieczeństwo podczas kąpieli słonecznych to podstawa!
Jeśli chcemy, by skóra szybko nabrała pięknego, złocistego odcienia, warto też regularnie wykonywać peeling, który usunie zalegającą warstwę martwego naskórka. Trzeba jednak pamiętać, by nie złuszczać skóry zbyt mocno i zbyt często. Wtedy będzie ona podrażniona i bardziej wrażliwa na poparzenia, więc opalanie stanie się niebezpiecznie. Wystarczy, jeśli delikatny peeling całego ciała będziemy robić 1-2 razy w tygodniu.
Działamy od wewnątrz
Przyspieszyć opalanie możemy również, stosując odpowiednią dietę. Co powinno się w niej znaleźć? Przede wszystkim produkty bogate w beta karoten, czyli prowitaminę witaminy A. Duże jego ilości znajdziemy w marchewce oraz przetworach marchewkowych – na przykład soku. W jadłospisie osoby, która chce jak najszybciej się opalić, mogą znaleźć się jednak również inne warzywa i owoce. Szczególnie bogatym źródłem beta karotenu są pietruszka, szpinak, dynia, czerwona papryka, brzoskwinie i mango.
Gdzie się opalać?
Na szybkość opalania wpływa również to, gdzie się opalamy. Najszybciej możemy nadać skórze piękny brązowy koloryt podczas wypoczynku nad wodą, bo przyciąga ona promienie słoneczne. Warto jednak pamiętać, by zachować w tym przypadku szczególną ostrożność i po każdej kąpieli wsmarować w skórę nową warstwę kosmetyku z filtrem. Należy też unikać ekspozycji na słońce w godzinach największych upałów, czyli od 11:00 do 16:00, i zawsze chronić głowę przed słońcem.
0 komentarzy